Stora Egyptson

4600 års kultur och historia  i Egypten - Stora Egyptson oktober-november/2022


Stora Egyptson är en magnifik resa av högsta klass, där man får uppleva nästan hela Egypten under 14 dagar. Vi har utvecklat och förbättrat resan under flera år och den är nu bättre än någonsin.

Reseledare är egyptolog Sameh Egyptson, ägare av Egyptson Group AB. Sameh har grundat och lett denna resa under flera år med stor framgång. Han är född i en koptisk familj i Egypten, utbildad i Egyptens och mellanösterns historia samt koptologi i Kairo, har master i teologi, fil kand i islamologi och forskar numera i religionsdialog vid Lunds Universitet. Han har varit bosatt i Sverige sedan 1990. Att få resa med Sameh och få ta del av hans levande beskrivningar av det faraoniska, kristna, islamiska och moderna Egypten är en upplevelse. Vi har utvecklat resan så att den nu är ännu bättre och säkrare. Allt för att ni ska få ut så mycket som möjligt av denna unika resa.


Pris i dubble rum från Köpenhamn 29, 850, Kan tillkomma föygtillä


Dag för dag program . Avresa lördagdag 12-03-2022


Dag 1 -. Avresa
Avresa från Köpenhamn/Stockholm till Kairo. Ankomst till Kairo International Airport. Visum service.
Transfer och incheckning på 5* hotell i centrala Kario med Nilutsikt.


Dag 2 - Civilisationers uppgång 
Efter frukost har vi välkomstmöte. Vi börjar dagens utflykter med en bussresa till Sakkara, Memphis nekropol med många kända gravar och pyramider såsom Trappstegspyramiden, den äldsta pyramiden i Egypten och det första monumentet byggt helt av sten. Vi ser också andra gravkammare från det gamla riket såsom Merekuras grav. I den gamla huvudsaden Memphis besöker vi stadens museet, Efter lunchen beger vi oss till de mmäktiga pyramiderna; den böjda och den röda byggada av Kheops far, Snofru (ca.4601 år gamal)


Dag 3 – Kheops och Tut
Efter frukost beger vi oss till Egyptiska Museet som har den största och mest värdefulla samlingen egyptiska arkeologiska fynd från ett tidsspann av 5000 år. Det visas över 250.000 äkta verk inklusive Thutankamuns samling av skatter, guld och juveler som var gömda i hans grav i över 3500 år innan de hittades på 1920-talet.. Efter lunchen beger vi oss till pyramiserna och Sfenxen i Giza för att uppleva den enda kvarlevande underverk från atiken, Kheops. Efter beöeket åker vi till Alexandria. Övernattning i hotell Cecil


Dag 4 - Den hellenistiska pärlan 

I Alexandria besöker vi efterlämningar av fyrtornet Pharos, ett av antikens sju underverk. Efter lunch besöker vi den Romerska Teatern och avslutar vår utflykt med besök till det arkitektoniska moderna mästerverket Bibliotheca Alexandrina. Övernattning i Aleexandria. 


Dag 5 - Den koptiska och islamiska centrum

Efter frukost beger vi oss till Kairo och besöker den äldsta delen av Kairo, Koptiska Kairo med hängande kyrkan. Vi fortsätter till Salah el Dihns Citadell och avslutar vår dag med besök till Kahn el Kahlili, världens största basarområde som funnits sedan 1500-talet. Vi tar oss till flygplatsen för flyg till Hurgada. inchekning på  5* hotell i Hurgada med egen strand med all inklusiv. 


Dag 6 - Koraldagar


Dag 7 - Koraldagar


Dag 8 -  Det egyptiska imperiet i östra Luxor
Efter en tidig frukost åker vi till Luxor via östra sahara. Det kommer att ta ca. 4 timmer. Efter inckekning på 5* kryssningsfartyg och lunch beger vi oss till  det gigantiska Karnaktemplet. Alla tempels tempel och oerhört imponerande. På kvällen beger vi oss till det upplysta Luxortemplet. Framför Luxortemplet saknas en av de stora obeliskerna. Denna saknade obelisk har ni sett om ni besökt Paris och Place de la Concorde. 


Dag 9- Faraos tempel i Västra Thebe
Efter frukost beger vi oss til lvästra Thebe och ser Ramses III gigantiska dödstempel Medinet Habu. Vi besöker vidare Drottning Hatshepsuts tempel, ett unikt templet byggt av den enda kvinnliga faraon på 1500-talet f.kr. Vi avslutar färden med Ramses II dödödödstempel Ramesseum och sist Memnonstatyerna. Kryssningsfartyget lämnar Luxor mot Esna, där passerar vi slussen och seglar vidare till Edfo för övernattning ombord. 


Dag 10 –Falkguden i Edfo
Efter frukost gör vi utflykt till Falkguden Horus tempel med hästdroska, det största och mest välbevarade av alla tempel längs Nilen. Kryssningsbåten seglar vidare till Aswan. Övernattnng ombord. (F.L.M)


Dag 11 - Isistemplet i Aswan
I Aswan ägnar vi dagen åt utflykt till den Ofullbordade Obelisken som skulle bli den största någonsin, men som sprack och ligger kvar i stenbrottet än idag. Vi ser vidare Philaetemplet, ett av de allra vackraste och bäst bevarade templen från Egyptens forntid. Templet byggdes år 370 f.Kr. för att helga gudinnan Isis. Efter lunch resa med buss till Abu Simbel och uppöever Ljus och ljud spelet vid templet. Övernattning på ett turistklass hotel i Abu Simbel. (F.L.M)


Dag 12 - Festival i Abu Simbel i Östra Sahara
Tidig frukost för att vara på plats för den unika händelsen där solens strålar lyser in i templet och belyser Ramses II ansikte, vilket bara händer två gånger om året. Efter beöket som varar ca 2 timmar startar vi återresan med buss till vår kryssningsfartyg. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)


Dag 13 Krokodiltemplet i Kom Ombo
På morgonen avreser fartyget mot KomOmbo. Efter frukost besöker vi krokodiltemplet tillägnat guden Sobek. Sobek hade ett krokodilhuvud och var guden över skapandet av världen. Fartyget seglar mot Luxor. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)


Dag 14 –Dödsriket i Västra Thebe
Efter frukost åker till västra Thebe och Konungarnas Dal där lägge de kända faraoniska gravar. Vi besöker flera av gravkamrarna. Därefter beger vi oss till Drottningarnas Dal och Ämbetsmannagravarna. Middag och övernattning ombord. (F.L.M)

Dag 15 - Hemresa
Efter frukost åker vi till Hurghada flygplats för att påbörja hemresan. (F)


Vi behåller oss rätten att kasta om programet med vilkor att alla utflykter ska ingå
Konstverk som tack från resenärer Stora Egyptson 11 november 2011
Stora egyptson 13 november 2010
Läs tackbrev/sång Stora Egyptson november 2009
Läs tackbrev/sång Stora Egyptson februari 2009
Konstverk som tack för resor 2009
Läs tackbrev/sång Stora Egyptson oktober 2008
Läs tackbrev/sång Stora Egyptson 31 oktober 2008
Läs tackbrev från Stora Egyptson november 2008
Läs tacktal från Stora Egyptson fabrauari 2007
Se konstverk som tack från en av våra resenäer
Tack brev från Stora Egyptson 9 mars 2006

Läs tackbrev från Stora Egypten påskresan 2003
Läs tackbrev från Stora Egypten 10 mars 2003
Läs Tackkort från DN-Resan i samband med invigning för Alexandria Biblioteket
Läs gruppreseberättelse från Stora Egypten ( Stora Egyptson) i november 2006
Läs invididuell berättelse från Stora Egypten (nuvarande Stora Egyptson) i mars 2003
Enkätsvar från resenärer med SPF Kvarnen Järfälla 2010Avresedatum

Pris/pers/dubbelrum

Pris/pers/enkelrum

Oktber - November 2022

29 800

Information


Antal deltagare:

Resan säljs till företag med min.10 deltagare

Hotell - Kryssningsfartyg:  (5*) enligt Egyptiska statens gradering

Vi förbehåller oss rätten att byta hotell och kryssningsfartyget mot annat med motsvarande standard.I resans pris ingår:
Allt i dag-för-dag program, (se dag-för-dag program), skatter och avgifter. Måltider som ingår är markerade i programmet med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag.

- Utikes- flygbiljett

- Inrikes- flygbiljett 


Tillkommer:
- Måltidsdryck, viss dricks (läs mer om dricks nedan)


Kondition: Resan kräver att man har god kondition då den innehåller en hel del promenerande och långa dagar. Reseledaren har ej möjlighet att assistera resenärer med begränsningar vad gäller rörlighet, syn eller hörsel. I dessa fall måste resenären ha en medföljande resenär som kan assistera vid behov.

Klädsel/utrustning:
En varm tröja, kamera, ficklampa och kikare kan komma till användning. Våtservetter är alltid bra att ha till hands.


Shopping:
Kläder, skor, guld och smycken, konsthantverk, konstverk på papyrus, handvävda mattor/väggbonader, sidenmattor, parfym.


Mat och dryck:
Billigt med svenska mått mätt. Probiotica (yoghurttabletter för magen som finns i Hälsokostaffärer) och eventuelt Duccoral drickvaccin mot turistdiarré (prata med din vaccinationscentral) rekommenderas.


Mobiltelefon:
3G-nätet fungerar i hela Egypten även SMS. 4G nätet fungerar utmärkt på vissa ställen.


Dricks:
Dricks beräknas till ca 50:- per dag /person. Dricks är en del av lönesystemet i Egypten. Det går bra att betala med USD eller egyptiska pund. 
Guider 3 $/ person/dag, 
Kryssningsfartygets personal betalas vid utcheckning: 3 $/person/dag 

Chaufför: 1 $/person/dagsutflykt. 
Valuta: Kan växlas i Sverige eller vid ankomst. Medtag US Dollar eller Euro för övrigt. Även Mastercard och VISA fungerar, även i uttagsautomater.

Visum:
Visum ingår i priset om du är medborgare i EU-land.


Barn: 
Barn 0-1 år reser för 500:- och har ingen egen stol på flygplanet.

Barn 2-11 år reser för 80% av priset i extrasäng i fullbetalande dubbelrum.
I ordinarie bädd är det ordinarie vuxenpris.

Barn som har fyllt 12 år eller fyller 12 år under resan räknas som vuxen.